ارسال پیامک / info@womenrightful.com
info@womenrightful.com
صیانت از حقوق زنان > حق بر سلامت > نکاتی در رابطه با شیردهی مادران مبتلا به کرونا
11 مرداد؛ آغاز هفته جهانی تغذیه با شیر مادر

نکاتی در رابطه با شیردهی مادران مبتلا به کرونا

یک فوق تخصص نوزادان گفت: ما هنوز نمی‌دانیم که آیا یک زن باردار مبتلا به کووید-19 می‌تواند ویروس را در دوران بارداری یا حین زایمان به جنین یا نوزاد خود منتقل کند یا خیر، ولی تا کنون این ویروس در نمونه‌های مایع آمنیوتیک یا شیر مادر یافت نشده است.

رضا سعیدی در گفت‌وگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که آیا زنان باردار بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری کووید-19 هستند، بیان کرد: هم اکنون برای پی بردن به اثرات بیماری کووید-19 در زنان باردار پژوهش‌هایی در حال انجام است. این داده‌ها محدود هستند، اما در حال حاضر هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد زنان باردار نسبت به جمعیت عمومی بیشتر در معرض ابتلا به نوع شدید بیماری قرار دارند، اگرچه به دلیل تغییرات جسمی و سیستم ایمنی در زنان باردار می‌دانیم که آن‌ها می‌توانند به دلیل برخی عفونت‌های تنفسی به سختی بیمار شوند.

وی ادامه داد: بسیار مهم است که زنان باردار از اقدامات احتیاطی برای محافظت از خود در برابر کووید-19 استفاده کنند و علائم احتمالی از جمله تب، سرفه یا مشکل در تنفس را به ‌خدمات درمانی گزارش دهند.

این فوق تخصص نوزادان در خصوص اینکه که یک خانم باردار چگونه می‌تواند از خود در مقابل بیماری کووید-19 محافظت کند، تشریح کرد: زنان باردار باید مانند سایر افراد همان اقدامات احتیاطی را انجام دهند.شستن مرتب دست‌ها با آب و صابون یا با مواد ضدعفونی‌کننده حاوی الکل، رعایت فاصله اجتماعی و نرفتن به مکان‌های شلوغ، پرهیز از لمس چشم‌ها، بینی و دهان، رعایت بهداشت تنفسی یعنی پوشاندن دهان و بینی با ماسک از جمله اقدامات است. آنها اگر تب یا سرفه دارند و یا به سختی تنفس می‌کنند باید به پزشک مراجعه کنند. همچنین زنان باردار و خانم‌هایی که اخیرا به کووید-19 مبتلا شده‌اند باید حتما به معاینه‌های ‌دوره‌ای خود ادامه دهند.

این فوق تخصص نوزادان در پاسخ به این سوال که آیا کووید-19 می‌تواند از مادر باردار به جنین یا نوزاد تازه متولد شده، منتقل شود، اظهار کرد: ما هنوز نمی‌دانیم که آیا یک زن باردار مبتلا به کووید-19 می‌تواند ویروس را در دوران بارداری یا حین زایمان به جنین یا نوزاد خود منتقل کند یا خیر، ولی تا کنون این ویروس در نمونه‌های مایع آمنیوتیک یا شیر مادر یافت نشده است.

سعیدی با اشاره به اینکه در دوران بارداری و حین زایمان، تمام زنان باردار از جمله آن‌هایی که مشکوک به ابتلا به کروناویروس هستند یا بیماری آن‌ها تایید شده است، باید مراقبت‌هایی با کیفیت بالا را دریافت کنند، گفت: انتقال کووید-19 از طریق شیر مادر یا به طور عمومی از طریق جفت غیر محتمل است، مطالعات محدودی که انجام گرفته نشان داده که در خون بند ناف نوزادان متولد شده از مادران مبتلا، انتقال کووید-19وجود ندارد. همچنین بر اساس مطالعاتی که بر روی ویروس‌های مشابه نظیر سارس و مرس انجام شده است، نشان می‌دهد این ویروس‌ها در شیر مادر یافت نشده است. انتقال فرد به فرد شبیه به آنفلوآنزا و سایر عوامل بیماری‌زای تنفسی نظیر مرس و سارس از طریق قطرات تنفسی ایجاد می شود که در سرفه یا عطسه فرد عمدتا مبتلا وجود دارد.

وی افزود: در مادران با ابتلای قطعی، محتمل یا مشکوک، برای کاهش خطر انتقال ویروس از مادر به نوزاد، لازم است از برقراری تماس پوست با پوست بین نوزاد تازه متولد شده و مادر مبتلای قطعی، محتمل یا مشکوک ممانعت به عمل آید. این نوزادان باید دو هفته قرنطینه شوند. در صورتی که مادر محتمل یا مشکوک به ابتلاء کووید-19باشد، نوزاد باید به طور موقت از وی جدا و در اتاق دیگری نگهداری شود.

سعیدی گفت: در صورتی که جداسازی و قراردادن نوزاد در اتاق دیگر به دلایلی امکان‌پذیر نباشد، نوزاد باید حداقل از مادر دو متر فاصله داشته باشد و یک پرده از سقف تا پایین بین مادر و نوزاد قرارداده شود. جدایی تا زمان رفع هرگونه شک یا احتمال ابتلای مادر باید تداوم یابد.همچنین بهتر است مادر یک همراه سالم آموزش دیده داشته باشد که مراقبت‌های مربوط به نوزاد را انجام دهد. همراه باید، اصول بهداشت فردی و پیشگیرانه مانند شست‌وشوی مکرر دست‌ها با آب و صابون مایع و در صورت نبودن صابون مواد ضدعفونی کننده با پایه حداقل 60 درصد الکل و ماسک زدن را رعایت نماید.

این فوق تخصص نوزادان در خصوص تغذیه با شیر مادر در دوران کرونا، بیان کرد: اگر حال عمومی مادر با تشخیص قطعی بد است، به طور موقت، تغذیه شیرخوار با شیر انسانی (ذخیره شده در بانک شیر) یا شیر مصنوعی انجام گیرد، با بهبود حال عمومی، باید شیر مادر با رعایت اصول بهداشتی دوشیده، ذخیره و مورد استفاده  قرار گیرد. همچنین اگر حال عمومی مادر با تشخیص قطعی خوب است، تغذیه با شیر دوشیده شده مادر انجام شود. برای این کار مادر باید شیر خود را با استفاده از شیردوش دستی یا برقی بدوشد.مادر باید دست‌های خود را قبل از لمس هر قسمت پمپ یا ظرف ذخیره‌سازی شیر بشوید. بعد از هر نوبت شیردوشی تمام اجزای شیردوش که با مادر در تماس بوده باید طبق دستورالعمل، شسته یا ضدعفونی شود. همچنین تغذیه شیرخوار از مادر مشکوک با رعایت اصول بهداشتی از سینه مادر منعی ندارد.

سعیدی ضمن اشاره به اینکه اگر شیرخوار مریض شد باید به تغذیه با شیر مادر ادامه دهد، افزود: اگر کودک بیمار شد چه به کرونا و چه بیماری دیگری، ادامه  تغذیه با شیر مادر مهم است.  شیر مادر سیستم ایمنی کودک را تقویت می کند و پادتن‌های مادر از طریق شیر به وی منتقل می شود و به او کمک می کند با بیماری مبارزه کند.

پاسخ بدهید