ارسال پیامک / info@womenrightful.com
info@womenrightful.com
صیانت از حقوق زنان > حق بر سلامت > جلوگیری از سرطان پستان
چگونه از ابتلا به سرطان پستان پیشگیری کنیم؟

جلوگیری از سرطان پستان

این مقاله توسط گروه پزشکان بهایند (تیم فوق تخصصی پیشگیری و درمان سرطان) تهیه و تایید شده است.

به گزارش ایسنا، بنابراعلام به آیند، برای اینکه از ابتلا به سرطان پستان جلوگیری کنیم اول باید بدانیم که فاکتورهای خطر مرتبط با سرطان پستان کدم‌اند.

این فاکتورها به دودسته کلی تقسیم می‌شوند:

فاکتورهای خطر تغییرپذیر سرطان پستان

این فاکتورها شامل موارد زیر هستند:

۱- عدم تحرک کافی. زنانی که به‌ اندازه کافی تحرک ندارند در ریسک بالاتری برای ابتلا به سرطان سینه قرار دارند. انجمن سرطان آمریکا توصیه می‌کند که زنان در طول هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه ورزش با شدت متوسط یا ۷۵ دقیقه ورزش با شدت زیاد داشته باشند.

۲-چاقی بعد از یائسگی. بعد از یاِئسگی با افزایش بافت چربی در بدن، سطح استروژن خون افزایش پیدا می‌کند و به دنبال آن ریسک ابتلا به سرطان پستان بالاتر می‌رود.

۳-استفاده از هورمون درمانی. در صورتی‌ که استروژن و پروژسترون به‌صورت ترکیبی استفاده شود می‌تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش دهد. برای استفاده از روش‌های جایگزین جهت کنترل علائم یائسگی و پیشگیری از پوکی استخوان با پزشک خود مشورت کنید.

۴-سابقه تولیدمثل. عدم بارداری یا اولین بارداری بعد از ۳۰ سالگی و همچنین عدم شیردهی از دیگر عوامل مرتبط با سرطان پستان هستند.

۵-مصرف الکل. هر چقدر میزان مصرف الکل بیشتر باشد، فرد در ریسک بالاتری برای ابتلا به سرطان پستان قرار می‌گیرد.

فاکتورهای خطر تغییرناپذیر سرطان پستان

۱-افزایش سن. بیشتر سرطان‌های پستان بعد از ۵۰ سالگی تشخیص داده می‌شوند.

۲-جهش‌های ژنتیکی. ۵ تا ۱۰% سرطان‌های پستان ارثی هستند و در اثر تغییرات ژنتیکی که از والدین به ارث برده می‌شوند رخ می‌دهند. شایع‌ترین علت سرطان پستان ارثی، تغییر در ژن‌های BRCA۱ و BRCA۲ می‌باشد. به‌طور متوسط زنانی که حامل این تغییرات ژنتیکی باشند تا ۷۰% احتمال دارد که تا سن ۸۰ سالگی به سرطان پستان مبتلا شوند.

۳-سابقه شخصی ابتلا به سرطان پستان. فردی که مبتلا به سرطان پستان شده باشد در ریسک بالاتری به ابتلای مجدد به سرطان در همان پستان یا پستان مقابل قرار دارد.

۴-سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان پستان. مهم است بدانید که بیشتر زنانی که به سرطان پستان مبتلا می‌شوند سابقه خانوادگی سرطان پستان ندارند. درعین‌ حال زنانی که یکی از بستگان درجه اولشان به این بیماری مبتلا شده باشند (شامل دختر، خواهر یا مادر) دو برابر بیشتر از جمعیت عادی در معرض ابتلا به این بیماری قرار دارند.

۵-شروع قاعدگی قبل از ۱۲ سالگی و یائسگی بعد از ۵۵ سالگی، چون زنان به مدت طولانی‌تری در معرض هورمون‌ها قرار می‌گیرند، خطر ابتلا به سرطان پستان در آنها افزایش می‌یابد.

۶_داشتن سینه‌ها با بافت متراکم. زنانی که بافت چربی کمتری در سینه‌های خوددارند با احتمال بیشتری به سرطان پستان مبتلا می‌شوند.

۷-سابقه ابتلا به بیماری‌های پستان. برخی از بیماری‌های خوش‌خیم پستان مانند هیپرپلازی آتیپیک احتمال ابتلا به سرطان پستان را افزایش می‌دهند.

چگونه از سرطان پستان پیشگیری کنیم؟

به نقل از خانم دکتر امینه سادات واقفی، متخصص پاتولوژی، مشاور ژنتیک سرطان و از پزشکان مجموعه به آیند، در صورتی‌ که فرد در ریسک متوسط برای ابتلا به سرطان پستان قرار داشته باشد، برای پیشگیری و تشخیص زودهنگام سرطان پستان توصیه می‌شود که زنان از ۲۵ سالگی خودآزمایی ماهانه پستان‌ها را شروع کنند و در صورت یافتن هرگونه تغییر در ظاهر یا لمس سینه‌ها حتما به پزشک متخصص سرطان در همان حیطه تخصصی مراجعه کنند.

همچنین از ۴۰ سالگی هم ماموگرافی سالانه پستان‌ها باید انجام شود.

ماموگرافی می‌تواند تا دو سال قبل از بروز علائم وجود تومور را تشخیص دهد. اهمیت تشخیص به‌موقع سرطان پستان در این است که در صورتی‌ که در مراحل اولیه این بیماری یافت شود، قابل‌ درمان است.

اگر فردی به دلیل عواملی مثل سابقه خانوادگی، جهش ژنتیکی یا بیماری‌های خاص پستان در معرض خطر افزایش‌ یافته ابتلا به سرطان پستان قرار داشته باشد، راهکارهایی وجود دارند که با انجام آن‌ها می‌توان به کاهش احتمال خطر سرطان پستان کمک کنیم مانند مشاوره ژنتیک و آزمایش سرطان پستان، مصرف دارو برای کاهش خطر سرطان پستان و جراحی پیشگیرانه برای تعیین میزان خطر ابتلا به سرطان پستان و انتخاب بهترین روش پیشگیری با پزشک خود مشورت کنید و به یاد داشته باشید که پیشگیری همیشه راحت‌تر از درمان است.

پاسخ بدهید