ارسال پیامک / info@womenrightful.com
info@womenrightful.com
صیانت از حقوق زنان > گزارشات > «نقش شورای حقوق بشر در گفت گوهای سازنده در روند کاهش خشونت»

نشست تخصصی

«نقش شورای حقوق بشر در گفت گوهای سازنده در روند کاهش خشونت»

 

 

موسسه صیانت از حقوق زنان با همکاری انجمن ایرانی روابط بین الملل نشست تخصصی «نقش شورای حقوق بشر در گفت گوهای سازنده در روند کاهش خشونت» در تاریخ 10 مهر 1398 دفتر سازمان ملل متحد در تهران برگزار کرد.

در ابتدای نشست دکتر صبوری رئیس انجمن ایرانی روابط بین الملل به ایراد سخنرانی پرداختند و بیان کردند دین اسلام در آموزه های خود بر نفی خشونت تاکید کرده است و در این خصوص به آیه و ان الله مع الصابرین اشاره کردند. بدین معنی که خداوند با صابرین است و پیروزی و موفقیت برای آنهاست. خدا پشت و پناه کسانی هستند که راه درست را انتخاب کرده اند.اشیشان در ادامه گفتند در اندیشه سیاسی، محاسبه خرد انسانی در این جایگاه مصداق پیدا می کند. اگر انسان گزینه مبتنی بر عقلانیت را انتخاب نکند، گزینه ای را انتخاب می کند که ناگواری ها و  هزینه هایی را خلق می کند که قابل جبران نیست و در این خصوص به خشونت های خشونت فراملی و فروملی مخصوصا جنگ های بین دولت ها بویژه به جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و جنایت سردشت اشاره کردند.

ایشان گفتند این خشونت ها تجربه های تلخی است که به عنوان عبرت آموزی باید مورد توجه قرار گیرد و در ادامه به خشونت در کشورهای خاورمیانه اشاره کردند. رییس انجمن روابط بین الملل در ادامه به نامه تولستوی 1897 به نام آغاز پایان اشاره کردند که می گوید صد سال گذشت تا این جوامع (مسیحی) غربی باور کنند بدون برده داری هم می شود زندگی کرد و احتمالا باید صد سال بگذرد که انسان درک کند بدون خشونت نیز می تواند زندگی کرد.

در ادامه آقای مقدم معاون مرکز اطلاعات سازمان ملل در تهران، بیان کردند: مجمع عمومی 2 اکتبر ، مصادف با سالروز تولدت گاندی را به عنوان روز بین المللی عدم خشونت نام نهاده است. در این روز کشورهای ملل متحد موظف هستند پیام عدم خشونت را از راه آموزش و آگاهی های عمومی اشاعه دهند و درادامه نیز متن پیام دبیرکل سازمان ملل آنتونیو گوترش به مناسبت این روز را قرائت کردند.

خانم دکتر معتضد راد هیات علمی دانشگاه به نقش شورای حقوق بشر در محو خشونت پرداختند. ایشان در ابتدا عنوان کردند که خاورمیانه پرمنازعه ترین منطقه در جهان است و بر اساس آمار اعلام شده در سال ۲۰۱۴ بالاترین میزان درگیری ها در این منطقه رخ داده است. وی گفت: در تعریف سیاست دیدگاه های مختلفی وجود دارد؛ سیاست در مفهوم سنتی اساساً خوانشی اخلاقی و فلسفی و دینی است بنابراین ابزاری برای رسیدن به خیر عمومی و فضیلت است.
معتضد راد ادامه داد: مفهوم سیاست نوین خوانشی دنیایی و اقتصادی دارد و ابزاری برای رسیدن به امور دنیوی و برقراری نظم و امنیت است که کار ویژه آن مانند عدالت و رفاه جامعه و برقراری اخلاق در جامعه، مفهوم بالای آزادی را دربردارد. این عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: هر کدام از این مفاهیم موجب شده است که سیاست چند وجهی باشد و برای رسیدن به مفهوم عدالت، نظام حقوقی مدنظر است و برای رسیدن به مفهوم رفاه، نظام اجتماعی و نظام اخلاقی و فرهنگی باید مدنظر باشد. در مفهوم آزادی هم که کار ویژه و اصلی سیاست مدرن است، باید دغدغه‌های آزادی فردی و جامعه را مدنظر داشت. معتضد راد افزود: خشونت اساساً در جوامعی اتفاق می‌افتد که با نابرابری مواجه هستند؛ بنابراین تا تضاد نباشد، درگیری و خشونت به وجود نمی آید از سوی دیگر تضاد ریشه‌ای است برای رسیدن به برابری و اگر بتوانیم سیستم مدیریت کارآمدی در جامعه داشته باشیم، تضاد تبدیل به فرصت خواهد شد. وی تاکید کرد: یکی از ماموریت های سازمان ملل متحد بعد از جنگ جهانی دوم، جلوگیری از خشونت بود اما بعدها مبارزات دیگری در عرصه‌های اقتصادی و تکنولوژی شکل گرفت و حتی در سال های اخیر شاهد ایجاد جنگ‌های نیابتی نیز بودیم. به طوری که در جنگ های نیابتی بخشی از مزدورها هستند که با اهداف خاص این کار را انجام می دهند اما در خاورمیانه هم شاهد این نوع جنگ ها هستیم در اصل در خاورمیانه با جنگ های هویت مواجه شده ایم. معتضد راد گفت: یکی از اقدامات سازمان ملل تاسیس نهاد حقوق بشر و همین‌طور برگزاری کنفرانس های حقوق بشر است که موجب کاهش خشونت می شود یا اینکه از طریق اقدامات صلح جویانه اقداماتی را انجام می دهد.

در جمع بندی نشست، رئیس انجمن ایرانی روابط بین‌الملل گفت: خشونت ها امروز لایه لایه و پیچیده شده است. ضیاءالدین صبوری افزود: در خصوص پیچیده شدن خشونت ها می توان به مسائل مربوط به یمن و فلسطین و اتفاقاتی که همراه با خشونت در این سرزمین ها اتفاق می‌افتد، اشاره کرد مانند آنچه که در عراق و افغانستان شاهد آن هستیم و در حال حاضر هم این منطقه پر از این اتفاقات خشونت آمیز است. وی اعلام کرد: دبیرکل سازمان ملل متحد هم تمام مساعی خود را به کار گرفته است. در زمینه عدم خشونت باید دولت‌ها و ملت‌ها هم انگیزه داشته باشند تا در کاهش خشونت و نبود آن همکاری‌های لازم را انجام دهند و باید دید که یک نهاد بین المللی هم چقدر می تواند توان و ضمانت اجرایی در تصمیماتش را داشته باشد تا از گسترش خشونت جلوگیری و از منع خشونت حمایت کند. صبوری تاکید کرد: برگزاری این گونه نشست ها فرصت خوبی است در خصوص اینکه نهادها و سازمان های بین الملل با توجه به وظایف خود چه عملکردهایی را داشته باشند تا در نبود خشونت موثر واقع شوند و همچنین در انجام این نوع وظایف خودشان با چه چالش‌هایی مواجه هستند. وی با اشاره به اینکه که نزاع جامعه را از بین خواهد برد، گفت: بسیاری از خشونت ها مبتنی بر تفکرات خشونت آمیز هستند. صبوری تاکید کرد: ایده، اندیشه و نهادها و سازمان های بین المللی از گذشتگان به ما رسیده است و ما در جهت کارآمدی ایده ها و اندیشه ها و همینطور نهادها کار کنیم و آنها را ارتقا می دهیم و به نسل‌های آینده نیز منتقل کنیم.

در انتها نیز در جلسه پرسش و پاسخ، حضار سوالات و نظرات خود را مطرح نمودند.

پاسخ بدهید