ارسال پیامک / info@womenrightful.com
info@womenrightful.com

تبدیل امر شرعی به‌اجبار مدنی با تبلیغات رسانه‌ای روی «حجاب اجباری» / حرکت در حالت مخاصمه آرام با «زن زندگی آزادی»

صیانت از حقوق زنان > بلاگ > تبدیل امر شرعی به‌اجبار مدنی با تبلیغات رسانه‌ای روی «حجاب اجباری» / حرکت در حالت مخاصمه آرام با «زن زندگی آزادی»

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی رادیو گفت‌وگو، برنامه زنده «امواج شبهه» شبکه رادیویی گفت‌وگو با حضور دکتر علیرضا داودی (کارشناس ارشد رسانه و علوم‌شناختی) و دکتر بهار اخوان، (پژوهشگر حوزه زنان و رسانه و نماینده مؤسسه صیانت از حقوق زنان) به موضوع «موضوع‌سازی، مغایرخوانی و تشدید گسل؛ گزاره‌های رسانه‌های بیگانه برای مسئله حجاب» پرداخته شد.

در ابتدای برنامه حسین کاظم‌نیا، فعال رسانه در مروری بر خط اشغال رسانه‌های بیگانه گفت: طی روزها و هفته‌‌های اخیر تمرکز بر ادعای نافرمانی در ایران به بهانه نادیده‌گرفتن ماه رمضان صورت‌گرفته که شبکه‌های مختلف خارجی در این زمینه تولید محتوا داشتند.

وی افزود: تمرکز بر پشتیبانی از هنجارشکنی‌ها در ایران که با انواع محتواهای اولیه بر اساس ضریب اهمیت توسط رادیو فردا به‌صورت مستند پوشش دادند تا نظام اسلامی را در برابر مردم قرار دهند.

این فعال حوزه رسانه بیان کرد: تمرکز بر نابسامانی‌های داخلی و ادعای اعتراضات منبعث از این موضوعات توسط رسانه‌هایی مانند اینترنشنال و من و تو به‌منظور دامن‌زدن به نابسامانی‌ها پخش شد.

 دشمنی با جمهوری اسلامی و مردم تمامی ندارد

دکتر علیرضا داودی، کارشناس ارشد رسانه و علوم‌شناختی پیرامون موضوع‌سازی، مغایرخوانی و تشدید گسل، گزاره‌های رسانه‌های بیگانه برای مسئله حجاب گفت: میدان‌داری رسانه‌های بیگانه بر اساس ضریب نقطه‌ای است؛ اما سه مدل را در ابتدای سال آزمایش کردند و اولین سالی بود که رسانه‌های با ضریب اهمیت کمتر ورود کردند.

وی با اشاره به اینکه مدل اول سطح سازی بود افزود: سال‌های گذشته به دلیل اینکه ماه رمضان با ایام نوروز تداخل نداشت مسئله سطح سازی ترکیبی از موضوعات مدنی، سیاسی و ایدئولوژیک تلقی می‌شد؛ ولی امسال متفاوت بود و دو رسانه بی‌بی‌سی فارسی و اینترنشنال مسئولیت این سطح سازی را در بر عهده گرفتند.

کارشناس ارشد رسانه با بیان اینکه علی‌رغم معاهده صورت‌گرفته دشمنی با جمهوری اسلامی و مردم تمامی ندارد و رقیق نمی‌شود اظهار کرد: پس از تسطیح در پی مدل تغییر دما هستند و بحث سوئیچ سریع و کوتاه‌مدت روی همدیگر است.

وی افزود: تا نیمه فروردین روزانه یک موضوع را در رسانه‌های بیگانه شاهد هستیم تا مخاطب عادت کند به‌هیچ‌وجه موضوعات تمامی ندارد و منتظر باشد که موضوع بعدی رخ بدهد که خودش عامل ایجاد موضوع خواهد شد.

کارشناس علوم‌شناختی ادامه داد: مسئله سوم رسیدن به آینده در حال تلقی می‌شود و رسانه‌های بیگانه قبل از ۱۴۰۲ روی موضوعاتی مانور دادند و منشور مهسا یا همبستگی را منتشر کردند و در سال جاری بحث گفتن از آینده جمهوری اسلامی را آغاز کردند و مدل جدید به‌عنوان پاشنه آشیل اپوزسیون است.

وی افزود: در حوزه رفتاری که رسانه‌های بیگانه اتخاذ کردند مسئله اول اصرار به بیان ایجاد یک شبکه رفتاری در ایران است تا پلی از مسئله مهسا امینی به نافرمانی ایدئولوژیکی مدنی صورت بگیرد.

حرکت در حالت مخاصمه آرام با «زن زندگی آزادی»

داودی تصریح کرد: «زن زندگی آزادی» را به سمت مدنیت و ایدئولوژی هدایت می‌کنند و عامل به‌هم‌خوردن مدنیت را جنس ایدئولوژی پذیرفته شده توسط زنان بیان کنند؛ لذا قضیه شبه آمر به معروف در مشهد اهمیت پیدا می‌کند تا در حالت مخاصمه آرام حرکت داشته باشند.

وی افزود: رسانه‌های بیگانه مسئله‌ای را پنهان می‌کنند و باتوجه‌به اینکه نافرمانی با محوریت زن در حال ترکیب‌بندی شدن است، تمام موارد مشابه خارج از ایران را حذف می‌کنند و به آنها نمی‌پردازند.

کارشناس ارشد رسانه خاطرنشان کرد: در فرانسه‌ای که یکی از سه پایه حقوق بشری کردن مسئله ایران است درحالی‌که نخست‌وزیر، وزرا و رهبران سیاسی فرانسه به یک زن به‌عنوان وزیر امور جوانان به دلیل انتشار تصویری ناهنجار در مجله فرانسوی حمله می‌کنند و اعلام می‌شود فرانسه به علت رفتار خارج از عرف و قانون، از ریل خارج شده است.

وی افزود: اتصال موضوعات، اختفای مسائل خارجی و بزک‌کردن موضوعات ترددی بین داخل و خارج که مقوم جریانات ضدانقلاب خواهد بود، در دستور کار رسانه‌های بیگانه است.

کارشناس علوم‌شناختی گفت: رسانه‌های بیگانه نگاهی ابزار گونه به زنان در حوزه کارکردها دارند و زن را محصور می‌کنند و ایجاد فروبستگی اجتماعی و سیاسی به‌واسطه زن علیه زن را دنبال می‌کنند درحالی‌که به مسائل داخلی ایران به‌صورت ابزاری نگاه دارند.

وی با اشاره به اینکه تحریف رسانه‌های بیگانه در سال جدید به سالگردهای تقویمی و رویدادمحور تغییریافته افزود: رسانه‌های بیگانه ایجاد شبکه مفهومی از عبارات و کلمات خلق شده دارند و اصرار دارند کلمه «شهید میهن» و «حجاب اجباری» را برای ایران تبلیغ و رسانه‌ای شود و تصاویر دوران کودکی و جوانی این افراد را پخش می‌کنند.

داودی اظهار کرد: شهید میهن کسی است که افرادی را کشته و امروز تصاویر نوجوانی او در حال پخش است و از سوی دیگر باید دانست هر چیزی که اجبار ایجاد می‌کند به لحاظ فرهنگ عمومی در ایران واکنش‌هایی را در پی دارد؛ لذا حجاب اجباری را برای رسانه‌ها انتخاب کردند تا امر شرعی را اجبار مدنی تعریف کنند.

وی با بیان اینکه ازاین‌پس رسانه‌های بیگانه روی ضریب عدم تمرکز مردم و مخاطب روی طبقات مفهومی و اتصال با اقدامات میدانی حساب باز کردند افزود: کار فرهنگی در حوزه حجاب مربوط به بخشی از جامعه است که متوجه نیستند بی‌حجابی نوعی قانون‌شکنی است؛ اما افرادی در جامعه مزدوران دشمن برای کنش‌سازی است که باید برخورد قضایی و امنیتی داشت؛ چراکه این افراد کاملاً عالم و آگاه هستند و در زمین دشمن بازی می‌کنند.

کارشناس ارشد رسانه بیان کرد: بخش فرهنگی در جامعه رها شده است؛ اما اگر قانون به‌عنوان دال مرکزی قرار بگیرد دشمن نیز تغییر ذائقه خواهد‌ داشت.

استفاده رسانه‌های بیگانه از حجاب به‌عنوان گزاره‌ای برای مخالفت با حاکمیت

دکتر بهار اخوان، پژوهشگر حوزه زنان و رسانه و نماینده مؤسسه صیانت از حقوق زنان پیرامون موضوع‌سازی، مغایرخوانی و تشدید گسل، گزاره‌های رسانه‌های بیگانه برای مسئله حجاب گفت: باید دید رسانه‌های بیگانه در چه دستور کاری فعال هستند؛ چراکه رسانه‌های بیگانه تلاش دارند القا کنند چه موضوعاتی از چه زاویه‌ای توسط مخاطب دیده شود.

وی افزود: موضوع زنان و حجاب را اخیراً در دستور کار قرار دادند و گزاره حجاب اجباری را تکرار می‌کنند و سعی دارند این موضوع را غیراخلاقی معرفی کنند تا ارزش اخلاقی و کرامت انسانی محسوب نشود و حکومتی که حجاب را به‌اجبار اعمال می‌کند خشونت‌طلب است.

پژوهشگر حوزه زنان و رسانه اظهار کرد: شگرد دیگر این رسانه‌ها این است که ارزش‌هایی مانند عفاف با ارزشی دیگر در تضاد قلمداد کنند و اعلام کنند این ارزش عفاف با آزادی در تضاد است.

وی با اشاره به اینکه در جریان‌سازی‌های اخیر مهم‌ترین شعار سلب آزادی است افزود: در فضای مسموم این فضا نوعی منطق غالب شده تا مخاطب را به این نتیجه برساند که ماهیت حکومت خشونت‌طلب و نفی زندگی و آزادی را انجام می‌دهد و سعی کردند جریان سیاسی برای رهایی از آن در مردم ایجاد کنند.

نماینده مؤسسه صیانت از حقوق زنان با بیان اینکه در خصوص عملکرد رسانه‌های بیگانه شاهدیم خیابان همواره مرکز توجه برای جریان‌سازی بوده است ادامه داد: در چند ماه گذشته شاهد بودیم از طریق همین رسانه‌ها و شبکه‌ها فراخوان می‌دادند تا مردم را به حضور خیابانی دعوت کنند و بسیج نیرو صورت بگیرد که البته سیاست‌های آنها دوام و موفقیت نداشت و نتوانستند مردم و قشر خاکستری را اقناع کنند.

وی افزود: در رسانه‌ها اعلام شد که در قدم اول به‌صورت عملی زنان کشف حجاب داشته باشند تا این جریان زنده نگه داشته شود و جرئت اجتماعی مخرب را برای ترویج ناهنجاری را با حضور زنان در خط مقدم پیگیری می‌شود تا استانداردهای حاکم بر جامعه دچار چالش گردد.

اخوان تصریح کرد: دشمن در پی ایجاد مبارزه‌ای در جامعه با هدف دوقطبی شدن و شکاف عمیق بین مردم است و این کشمکش‌های اجتماعی توسط رسانه‌های بیگانه تقویت و سوژه‌یابی می‌شود.

وی با اشاره به اینکه در این جریان قهرمان‌سازی هم صورت می‌گیرد افزود: قهرمان فردی است که کشف حجاب کرده و در حال مبارزه برای آزادی اجتماعی است تا بعداً تبدیل به نماد شوند.

پژوهشگر حوزه زنان و رسانه حجاب را موضوع هنجاری و نقطه قوت برای سبک زندگی ایرانی‌اسلامی دانست و خاطرنشان کرد: رسانه‌های بیگانه سعی دارند حجاب را از موضوعات فرهنگی دور کنند و آن را موضوعی سیاسی و بحران اجتماعی مطرح کنند.

وی با تشریح اینکه باید به موضوع حجاب از روش‌های رسانه‌ای و فرهنگی باید پرداخت افزود: نباید اجازه داد رسانه‌های بیگانه از حجاب به‌عنوان گزاره برای مخالفت با حاکمیت استفاده کنند و سعی کنیم این موضوع را از بحث‌های جامعه‌شناسی و روان‌شناختی بررسی کنیم و الگوهای ذهنی افراد را از کودکی و مدرسه تغییر دهیم.

نماینده مؤسسه صیانت از حقوق زنان گفت: ادامه و ایجاد مقاومت اجتماعی و لجاجت اجتماعی صحیح نیست؛ چراکه درگیری‌ها تبدیل به سوژه‌های رسانه‌های بیگانه می‌شود و دوقطبی شدن جامعه می‌تواند مخرب باشد.

وی با بیان اینکه رویکرد دیگر شناسایی گروه‌های هدف است افزود: برخورد قانونی با افرادی که اهداف سیاسی و مروجان بی‌حجابی صورت بگیرد و با کسانی که اعتقاد به حجاب ندارند و انگیزه ندارند باید با ابزار و روش‌های دیگری مواجه شد و البته باید به سمت آسیب‌شناسی اجتماعی در حوزه حجاب رفت.

اخوان اظهار کرد: باید با موضوع حجاب برخورد فرهنگی و تربیتی داشت و می‌تواند مراکز فرهنگی و سازمان‌های مردم‌نهاد در این راستا در جامعه فعال و تقویت شوند.

پاسخ بدهید